woensdag 18 september 2013

princess maker: Wees niet lui!

Spreuken 31:27 (staten vertaling) Zij beschouwt de gangen van haar huis; en het brood der luiheid eet zij niet.


Vandaag gaan wij het hebben over één van de dingen waar bijna iedereen zich na de keuze voor Jezus zich van moet bekeren: luiheid.

Luiheid betekent niet alleen niets doen. Het betekent ook niet doen wat op dat moment belangrijk is. Of iets (eindeloos) uitstellen. Er zijn mensen die 60 uur per week werken en toch lui zijn. Er zijn mensen die altijd in de kerk bezig zijn, en toch lui zijn.

Wat zegt de Bijbel over luiheid?
·         Luiheid brengt problemen in huis (Prediker 10:18 Luiheid ondermijnt de balken, door slappe handen krijgt het huis een lekkend dak)
·         Door luiheid komt de armoede (spreuken 24:33 Een weinig slapens, een weinig sluimerens, en weinig handvouwens, al nederliggende;34 Zo zal uw armoede u overkomen, als een wandelaar, en uw velerlei gebrek als een gewapend man. En spreuken 6 :9 Hoe lang zult gij, luiaard, nederliggen? Wanneer zult gij van uw slaap opstaan? 10 Een weinig slapens, een weinig sluimerens, een weinig handvouwens, al nederliggende;  11 Zo zal uw armoede u overkomen als een wandelaar, en uw gebrek als een gewapend  man.)
·         Het kan tot de dood leiden (spreuken21: 25 De begeerte des luiaards zal hem doden, want zijn handen weigeren te werken.)
·         Een luiaard is niet oprecht ( spreuken 15:19 De weg des luiaards is als een doornheg; maar het pad der oprechten is welgebaand.)

Het is dus belangrijk om luiheid zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Hoe pak je dat aan:

  • Stel je prioriteiten vast. Weet wat belangrijk is. Doe de belangrijke dingen eerst. Dus: Eerst eten koken en daarna pas op facebook kijken.
  • Verzin geen uitvluchten! Ook dingen die niet leuk zijn, moeten worden gedaan. Het toilet moet gedaan, en de rekeningen betaald. De kattenbak moet schoon etc.
  • Vertel geen onzin! Natuurlijk tijd met God doorbrengen is belangrijk. De hele dag naar christelijke tv kijken is echter geen tijd met God door brengen.
  • Stel niet uit! Als je een schilderijtje hebt gekocht, hang het dan ook gelijk op. Zet boodschappen gelijk weg, en als je ziet dat er iets kapot is maak het gelijk.
  • Wees voorbereid: plan je week en zorg dat je altijd in huis hebt wat je die week gaat gebruiken.
  • Verspil geen tijd. Tv, pc etc. horen pas als alles wat die dag “moest”gebeuren klaar is aan te staan.
  • Maak af waar je aan begint.
  • Wees reëel in je tijd. Als je om 14:00 weg moet kan je best in de ochtend nog stof afnemen en zuigen.Klinkt het bovenstaande vreemd? Je wilt niet weten hoeveel mensen er ’s morgens stress hebben omdat de kleding niet gestreken in de kast hang. ’s Ochtends vroeg duiken ze in een berg (hopelijk) schone was om er iets uit te trekken wat dan gestreken moet worden. Ook moeten dan nog sokken bij elkaar gevonden worden. Niet echt relaxt opstaan… Was de was op tijd gewassen en gestreken, dan had het zo uit de kast gepakt kunnen worden.

Mensen komen vaak in de financiële problemen doordat ze de post niet openmaken en niet op tijd hun rekeningen betalen. In principe hebben ze wel genoeg inkomen, maar andere dingen zijn belangrijker.

En er zijn mensen die altijd een uitvlucht hebben om niet schoon te maken: geen doekjes, geen schoonmaak middel, ik wilde joyce Meyer zien… en ondertussen wordt het er niet schoner op. Iedere dag een doekje is echt veel minder werk.


Nu het huis werk:
  • Maak iedere week een lijstje met jou prioriteiten:wat is het belangrijkste en waarom.
  • Schrijf per dag op wat je doet, en hoe lang dat duurt.

Volgende week gaan we het hebben over de prioriteiten in de bijbel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten