zondag 15 september 2013

waarom zou ik christen worden

De eerste vraag die iemand zich stelt is waarom zou ik christen worden?

Dat is een hele goede vraag. We gaan die, hopelijk beantwoorden.

Laten we er van uitgaan dat alles wat bestaat zo mooi en perfect op elkaar afgestemd is, dat het niet uit zich zelf kan zijn ontstaan. Iemand heeft het dus gemaakt. Die persoon noemen we God.

Natuurlijk is een God almachtig. Anders is hij geen God. Dus veel goderij (een God voor de afwas, een voor de oogst een voor de vruchtbaarheid) is heel vreemd. Een god die niet almachtig is, is geen God. Bovendien schiet het ook niet op: Voor elk dingetje weer naar een andere God.

Als je slim bent zoek je dus een geloof met één God. En je zoekt de God die dit allemaal gemaakt heeft. Een God die weet wat de aarde is. Een God die logisch is. Een God die goed is. Een God die lief heeft. Een God die zo duidelijk is dat zijn woord door iedereen begrepen wordt. Kort gezegd. DE ENE WARE GOD.

Nu zijn er 3 grote monotheïstische geloven. Dat betekent dat zij één God aan bidden.  Dat zijn het Jodendom, waaruit later het christelijk geloof is ontstaan, de christenheid, en de islam.

Van al deze geloven heeft alleen het christelijk geloof maar één heilig geschrift: de Bijbel. Het joodse geloof heeft naast de Thora (in de bijbel het oude testament) ook nog de Talmoet (de uitlegging door rabbijnen). De Islam heeft naast de Koran ook nog se soenna.

Ook is het christelijk geloof, het enige geloof waarin de gelovige zelf kan begrijpen wat er staat. In het joodse geloof mag een vrouw de Thora niet lezen, en is uitleg voorbehouden aan rabbijnen. In de islam is de uitleg van de koran alleen toegestaan aan geleerden.

Het christelijke geloof is ook logisch. Alle verplichtingen van de gelovige zijn logisch en duidelijk. Dit is natuurlijk in de Thora ook zo, maar in de islam zeker niet. Even een korte vergelijking: Het is in de Bijbel bijvoorbeeld verboden om indien een man van een vrouw gescheiden is, haar terug te nemen indien zij al de vrouw van een ander is geweest.(deut. 24) Dit is logisch. Zij kan van die man iets opgelopen hebben. Bovendien oudste kinderen papa A, middelste kinderen papa B, jongste kinderen papa A, is ook vreemd. In de islam is het echter zo dat je niet je gescheiden vrouw mag terug nemen, tenzij ze eerst met een ander getrouwd is geweest. De logica ontgaat mij totaal..

Het christelijke geloof is ook het geloof van een god die liefheeft, een goede God. In het christelijk geloof mag je er zeker van zijn dat je bent gered. (rom 10:13). De christelijke God heeft jou zo lief dat hij Jezus heeft gestuurd om voor jou zonden te sterven (joh. 3:16) De christelijke God heeft liefde zelfs als belangrijkste gebod gegeven. (1 kor 13:13)

Bovendien is het Christelijke geloof een geloof dat de vrouw veel rechten en bescherming geeft. Dat zullen we later nog ontdekken.

Ben je overtuigd geraakt en wil je de christelijke God, de enige ware God gaan dienen. Dan kun je dat in gebed vragen. Het hoeven geen speciale woorden te zijn, zolang het maar uit je hart komt.

Volgende keer gaan we verder met: Help! Ik ben bekeerd! Wat nu?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten