zondag 12 januari 2014

Maria en Jozef

Vaak hoor je verhalen over Jozef en Maria waarvan je denkt: is dat nou waar. Vooral anders gelovigen hebben er de hand van om het je goed moeilijk te maken met die vreemde verhalen. We beginnen met jozef.

Soms hoor je verhalen dat Jozef al heel oud was toen hij Maria trouwde. Dat hij al getrouwd was. En al kinderen had. Dat komt uit een katholieke legende. Volgens deze legende trouwde Jozef toen hij 40 was een vrouw (de naam is niet duidelijk) en kreeg met haar kinderen. Dit huwelijk zou 49 jaar geduurd hebben. Een van die kinderen zou Jacobus zijn. Die nog jong was op het moment dat Maria met Jozef trouwde. Dit betekent dus dat Jozef op het moment van trouwen met Maria minimaal 89!! Jaar was. Het lijkt mij sterk dat zo iemand nog gaat trouwen. Bovendien staat er in de bijbel dat Jozef met Maria van Nazareth naar Bethlehem ging. Nu waren en toen geen bussen en geen trein…een oude man van 89 die zo’n stuk loopt?
En dan met de geboorte van Jezus (of zelf daarna) nog lopend naar Egypte gaat? Hij moet dan al over de 90 zijn geweest.
Ook zegt de Bijbel dat Jozef erbij was toen Jezus als 12 jarige werd voorgesteld in de tempel.. Dan was hij 102. Dat is nu al een hele leeftijd, maar in die tijd, waarin 50 al stok en stok oud was, lijkt het me helemaal onmogelijk.
Bovendien zou Jacobus nog een klein kind zijn geweest. Dat betekent dat de eerste vrouw van jozef nog over haar 50ste verjaardag een kind zou hebben gekregen!
En dit allemaal om het katholieke dogma in stand te houden dat Maria altijd maagd is gebleven. Jacobus de broeder van de heer, en de broers en zussen genoemd in de bijbel moeten toch verklaard worden. Dan maar een eerder huwelijk van Jozef. Echter zoals aangetoond, is dit niet juist.
Wie was Jozef wel? Jozef was een timmerman, een goede gelovig Jood. En een fatsoenlijk persoon. Een zeer geschikte pleegvader voor Jezus. Een man om bewondering voor te hebben.


Over Maria doen ook de wonderlijkste verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat zijn in de tempel zou zijn groot gebracht. Dat zij altijd maagd is gebleven en dat zij ten hemel is opgestegen. En tenslotte wordt de term ”moeder God’s” gebruikt.
Er is geen bewijs dat Maria in de tempel is opgegroeid. Ook de ten Hemel opname is niet bekend uit de Bijbel. Dat Maria altijd maagd is gebleven, is een dogma die uit de bijbel gelijk te weerleggen is. De Bijbel spreek namelijk over de broers en zussen van Jezus. Tja, dan zullen er dus wel meer kinderen zijn geweest. Jacobus wordt de broeder van de Heer genoemd. Dat gaat ook moeilijk zonder dat er meer kinderen zijn gekomen. Bovendien doet het feit dat er later meer kinderen zijn gekomen niets af aan het feit dat Maria maagd was toen ze zwanger was van Jezus.
Moeder God’s is ook een niet Bijbelse Term. Ze wordt aangeduid als de moeder van de Heer. Of de Moeder van Jezus. God heeft geen Moeder. God was er namelijk al voordat Maria bestond.
Maar, zullen nu de aanhangers van de eeuwig maagd theorie zeggen, waarom gaf Jezus dan Johannes opdracht om voor Maria te zorgen? In de Joodse cultuur is de oudste zoon verantwoordelijk voor de zorg van zijn Ouders en zijn ongehuwde zusters. Niet de andere zonen. Hij droeg die taak over aan degene in wie hij het meeste vertrouwen had. Dat was de apostel die ALS ENIGE MAN bij hem aan het kruis stond. Johannes was wel jong, maar geen watje. Een dappere, gelovige jongeman, wie kan er beter voor je geliefde moeder zorgen?

En hoe zit dat dan met Jacobus? Wel er zijn 2 Jacobsen. één is Jacobus de jongere. Dit wilt zeggen dat er dus ook een Jacobus de oudere moet zijn: namelijk zijn vader. Dat betekent dat hij dus geen zoon van Jozef was.
De andere is Jacobus de broer van Jezus…en dat is dus ook: de broer van Jezus. Als je de brief van Jacobus leest, merk je ook een gelijk wereldbeeld en zelf een gelijk gevoel aan humor. Voor mij verder bewijs dat het familie was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten