woensdag 8 mei 2013

koekjes bakken! Dambord koekjes of zijn het zwart wit koekjes?

Vandaag koekjes gebakken met de kinderen. Heerlijke koekjes! wel wat weinig omdat immanuël een grote voorliefde heeft voor koekjes deeg..




het recept is als volgt:

Voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 1 tl Dr. Oetker Backin (afgestreken)
  • 150 g suiker
  • 1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 6 tl Dr. Oetker Rum Aroma
  • 1 ei (m)
  • 125 g boter of margarine
Voor het chocoladedeeg nog extra:
  • 15 g cacaopoeder (gezeefd)
  • 15 g suiker
  • 1 el melk
om te bestrijken:
1 eiwit
bereiding:
Bereidingswijze: Meng de bloem met het bakpoeder. Zeef het boven een mengkom. Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een glad deeg. Zet de mixer tijdens het kneden eerst kort op de laagste stand en daarna op de hoogste stand.

Bestrooi het werkblad met bloem en kneed het deeg met de handen tot een gladde, stevige massa. Als het deeg kleeft, kunt u het deeg in folie wikkelen en even in de koelkast zetten. Verdeel het deeg daarna in twee delen.

Meng de cacao, suiker en melk tot een pap. Neem een deel van het deeg en meng het cacaomengsel door het deeg.

 maak 9 stroken van 1 cm dik. Bestrijk de stroken met een dun laagje eiwit. Leg de deegstroken zo tegen elkaar en op elkaar, zodat een (blok)dambord ontstaat. Doe de overgebleven deegresten bij elkaar (zowel wit- als chocoladedeeg apart). Rol het deeg uit tot twee dunne rechthoeken van. Bestrijk de rechthoeken met een dun laagje eiwit. Wikkel het dambordje in de deeglappen. Zorg dat de met ei bestreken kant aan de binnenkant van het blok zit. snij de randen bij.

leg de blokken even in de ijskast, zodat u het deeg daarna beter kunt snijden. Verwarm de oven voor. Snijd het blok of de rolletjes in schijfjes van ½ cm dik.  Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in de oven, een bakplaat per keer.

Haal na het bakken het bakpapier met de koekjes van de bakplaat. Leg het op een rooster om af te koelen. Let op: de koekjes zijn zacht als ze uit de oven komen. Bij het afkoelen worden ze heerlijk bros en knapperig.

Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 180°C
Heteluchtoven: 160°C
Gasoven: stand 2-3
Baktijd: ongeveer 12 minuten (per bakplaat)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen